zondag 24 mei 2015

Medic-Harries 3 - Cherry-eye


En dan zie je ineens een roze bobbel in het oog van je hond. Myko heeft een cherry-eye. In het begin lukt het ons nog om hem weg te masseren, maar helaas komt het telkens weer terug. Meneertje zal onder het mes moeten. Wat is een cherry eye nou eigenlijk? Eigenlijk is de roze bobbel die je ziet het 3e ooglid wat is omgeslagen. De aandoening kan behoorlijk wat irritatie veroorzaken. De afvoer van het traanvocht wordt belemmerd en als gevolg hiervan zal de plooi van de neus gaan ontsteken, omdat het traanvocht over het ooglid druppelt en een "traanstreep" is het gevolg. Daarnaast kan door irritatie, o.a. door schuren en wrijven aan het oog, een forse ontsteking van het oog ontstaan. Meestal zal in het eerste levensjaar deze aandoening optreden. De oorzaak is niet helemaal duidelijk, er wordt gedacht aan een te slappe bevestiging van het derde ooglid waardoor het derde ooglid vrij snel om kan slaan. Hierdoor wordt de traanklier die aan de binnenzijde van het derde ooglid aanwezig is zichtbaar. Het kan ook komen omdat er eerst een ontsteking in het oog aanwezig is, die een vergroting van de klier geeft, waarna het derde ooglid de druk niet meer kan weerstaan en omslaat. Als een oog een cherry-eye heeft dan volgt vaak later ook het andere oog, daardoor denkt men aan een mogelijk erfelijke aanleg tot het krijgen van een cherry-ey

Een cherry-eye kan op verschillende manieren behandeld worden. Vaak wordt eerst getracht om met behulp van zalven en masseren het omgeslagen derde ooglid op zijn plaats te krijgen. Meestal lukt dit echter niet en is het noodzakelijk om te opereren. Hoe je een cherry-eye weg kan masseren kan je zien op deze link http://www.youtube.com/watch?v=PjyBLzCN1qY



Er zijn verschillende manieren om deze operatie te doen:

Het gehele derde ooglid verwijderen (wegknippen), deze methode werd vroeger vaak gebruikt. Dit ging onder plaatselijke verdoving en was een zeer kleine ingreep. Voordeel is dat het een kleine ingreep is, maar er kleven ook nogal wat nadelen aan. Zo is het Inmiddels is bekend geworden dat het belangrijk is om de traanklier te behouden. De klier produceert immers traanvocht en dit vocht is belangrijk om het hoornvlies vochtig te houden, te voeden en om infectie van het oog te voorkomen. Bij vermindering van de productie van traanvocht zal het oog dus sneller uitdrogen en ontsteken.

De operatietechniek die nu meestal wordt uitgevoerd is er dus op gericht de traanklier te behouden. Hierbij wordt of de traanklier naar beneden weggehecht of er wordt aan de binnenzijde van het derde ooglid een "envelop " gemaakt waar de traanklier in wordt gehecht. Het gevolg van beide methoden is dat het derde ooglid naar beneden aan de oogzijde wordt gefixeerd en de traanklier van het derde ooglid niet meer boven de rand van het derde ooglid zichtbaar wordt. Je zou dus denken dat er enkel voordelen zitten aan deze methodes. Maar er zijn ook een paar kleine nadelen verbonden aan deze methode: De hond moet onder algehele narcose Er bestaat een kans dat de hechtingen uitscheuren en dat het derde ooglid toch weer omklapt en de traanklier tevoorschijn komt. Herhaling van de operatie is dan noodzakelijk. Na de operatie kan er enige dagen tot weken zwelling optreden rond het derde ooglid. Wij hebben gekozen voor het inhechten via de envelop methode. Myko heeft na de operatie inderdaad een paar dagen met wat zwelling in zijn ogen rondgelopen, maar heeft de kap ter bescherming niet nodig gehad. Hij leek er weinig last van te hebben en heeft niet lopen schuren. Na de operatie is het erg belangrijk om je hond rustig te houden zodat alles een kans krijgt om goed vast te groeien. Dus niet rennen, niet springen en vooral ook niet spelen met de andere Harries. Jullie begrijpen, rustig houden was geen makkelijke taak. Maar gelukkig is de operatie heel goed gelukt en is het bij Myko nooit meer terug gekomen.
(Even een kleine disclaimer; Ik ben absoluut geen dierenarts. Voor medische zaken altijd naar je dierenarts gaan voor advies en informatie. De medische zaken die je hier in de blog leest zijn puur op mijn eigen ervaringen & keuzes gebaseerd)


And then al of a sudden you wee a pink bal in you're dogs eye. Myko has a cherry-eye.In the beginning we can treat his eye with a massage technic to make it go away, but it becomes quickly clear that he will need to undergo surgery. What is a cherrye-eye? Well basically nothing more than the third eyelid that has folded over and has been swollen. It is not are serious matter but can cause irritation and inflammation. Most of the time this cherry-eye will occour in the first year. The reason is not entirely clear, but they think it has something to do with a weak attachment of the glen.Sometimes you can treat with ointment and massage, but most of the times surgery is necessary. There are 2 ways of surgery to correct the problem. First is to remove the third eye lid entirely, they used to do this method a lot in the past. It's a small procedure with local anaesthetic. But the disadvantage is that you also remove the glen that produces tears, keeping the eye moist. Causing dry eye and damage off the cornea. So therefore I prefer the second method. In this case they stich the glen back into the eye so it is saved and can still produce tears to keep the eye moist and protect the cornea. Sadly als here some disatvantage. You're dog need to undergo general anaesthesia, which off course is always a risk. Secondly there is a change that the cherry-eye will reoccur. A second operation is then you're only option. Also the eye can be swollen for a couple off days. We chose the second method for Myko and luckily he did great. He had a swollen eye for a few days, but it didn't seem to bother him at all. The biggest challenge was to keep him calm long enough for everything to heal. Not a easy task if you have 3 young bulldogs running around the house. But we got trough it and his cherry-eye never did reappear.
(disclaimer; I'm not a vet. All the medical themes that I write in my blogs are based on my own pesonal choices & experience. If you're dog has medicall issues please consolt with you're vet)

1 opmerking:

Es zei

De kersenoogjes, balen!!
X es